ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ (ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ)

Η τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα, βρίσκεται στο νομό Κοζάνης, σε απόσταση 20 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης της Κοζάνης. Σχηματίστηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος (Πολυφύτου) στον ποταμό και καλύπτει έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η λίμνη αποτελεί ιδιοκτησία της ΔΕΗ, έχει παραχωρηθεί όμως στους γύρω κατοίκους προς εκμετάλλευση. Διασχίζεται από την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων και τη μικρότερη Γέφυρα Ρυμνίου. Η μεγαλύτερη έκταση της τεχνητής λίμνης (περίπου 70%) βρίσκεται στην επικράτεια του Δήμου Σερβίων.

Σε ύψος 55 μ. πάνω από την επιφάνειά της διασχίζεται από γέφυρα μήκους 1.372 μ., πλάτους 13,5 μ. και γνωστή ως Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Η λίμνη αυτή δημιουργήθηκε από την τιθάσευση του ποταμού Αλιάκμονα με τη δημιουργία φράγματος και τη λειτουργία ενός από τους σπουδαιότερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας, όπου πρόσφατα κατασκευάστηκε ένα σύγχρονο πλωτό λιμάνι. Το πρόγραμμα προώθησε η νομαρχία Κοζάνης, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων στην περιοχή για την ανάπτυξη οικοτουριστικών, ναυταθλητικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Το πολυχρηστικό λιμάνι δημιουργήθηκε με τη μέθοδο των "ασυνεχών πλωτών προβλητών βαρέος τύπου".

Στην περιοχή της λίμνης δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης με ποικίλες ναυταθλητικές δραστηριότητες όλες τις εποχές του χρόνου. Επίσης, στη λίμνη μπορεί κανείς να ψαρέψει, να κολυμπήσει και να κατασκηνώσει.

Οικολογία

Στη λίμνη υπάρχουν 17 είδη ψαριών του γλυκού νερού, ενώ στο Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα απαντώνται και πολλά ευρύαλα είδη, με αποτέλεσμα η περιοχή του ταμιευτήρα Αλιάκμονα να είναι σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά, διότι τους προμηθεύει τροφή, φώλιασμα και καταφύγιο. Η περιοχή χρησιμοποιείται επιπλέον και από μεταναστευτικά είδη σαν χειμερινό καταφύγιο. Αναφέρονται, επίσης, αρκετά είδη ερπετοπανίδας, ενώ σε ότι αφορά την πανίδα των θηλαστικών στη λίμνη και γύρω απ’ αυτήν, έχουν αναφερθεί 10 διαφορετικά είδη θηλαστικών.

Το Φράγμα

Οι μεγάλες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, και άρδευση επέβαλαν την κατασκευή,  υδροηλεκτρικού φράγματος το 1970. Το φράγμα είναι χωμάτινο και η μακρόστενη τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έχει μήκος 30 χλμ, επιφάνειας 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υδάτινου όγκου 2 δισ. κυβικών μέτρων. Η λίμνη κατέκλυσε 54.000 στρέμματα γης σε όλη την περιοχή Σερβίων και Βελβεντού. Το εργοστάσιο έχει τρεις στροβίλους συνολικής ισχύος 360 MW και ετήσια ενέργεια 584 εκατομμύρια κιλοβατώρες.

Η διαδρομή γύρω από το φράγμα είναι μία από τις ομορφότερες της περιοχής και γεμάτη εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων. Ακολουθώντας το δρόμο προς το χωριό Ίμερα με τους απέραντους ελαιώνες να κατηφορίζουν προς το γαλάζιο της λίμνης δημιουργώντας ένα τοπίο διαφορετικό για τον τόπο, περνώντας πάνω από το φράγμα της Δ.Ε.Η. στο Πολύφυτο και συνεχίζοντας τη διαδρομή από την απέναντι όχθη, ανάμεσα στους οπωρώνες, μέχρι το Βελβεντό.

Η τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου με το εντυπωσιακό οικοσύστημά της και οι προστατευόμενοι βιότοποι καθιστούν την περιοχή ως έναν ελκυστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου!
Επικοινωνια
Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
SHARE THIS
SEARCH

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρακαλώ συμπληρώστε το email σας και πατήστε εγγραφή για να σας ενημερώνουμε με νέα και προσφορές.


 

Copyright © 2009 Magic-travel.org. All rights reserved
Developed by Nelios.com | Designed by Mact SA